Nukkekodin sisäseinien tapetointi ja muukin remontointi on huomattavasti helpompaa, jos seinät saa irti toisistaan. Pienessä tilassa isolla kädellä tapetointi ei nimittäin ole kovin iisiä.
Pohdin remontin alkumetreillä sitä, miten Lundbyn saisi purettua osiin siististi. Mistään ei kuitenkaan tuntunut löytyvän manuaalia siitä, mitä olisi odotettavissa, joten en uskaltanut lähteä repimään taloa palasiksi.
Tilaisuus tutkia Lundbyn purkamista tipahti eteen mistäpä muualta kuin internetistä. Facebookin
Roskalava HKI-ryhmässä olimme huhuilleet aikaisemmin jonkun näkemän nukkekodin perään. Eräs ystävällinen sielu muisti huhuilut ja vinkkasi, että oli nähnyt roskakatoksessaan Lundbyn raadon ja tarjoutui poimimaan sen meille talteen. Kelpasi, ihanaa että on tällaisia ihmisiä ja tällaisia ryhmiä!
Tässä se on.
Portaikko ja kaksi ovea puuttuu, talossa on seinissä vesivahinkoa mutta ihan ehta Lundby se on!
Kas, tirppa ikkunalla.
Tapetit ovat pliiiisut ja huonossa kunnossa, perfect! Ei tule tuhottua mitään korvaamattoman hienoa. Bonarina olohuoneen kaide, joka meidän The remppatalostamme puuttui. Se taisi lähteä tästä talosta sinne nyt.
|
joink! |
Lundbyjä on Gothenburg-sarjassakin montaa eri
kokoamismallia. Uusimmat talot taitavat olla ruuveilla kasassa niin,
että ne saa tarvittaessa helposti paloiksi. Toisin on 70-, 80-, ja
90-lukujen Lundbyjen. Ne ovat kiinni liimalla. Eikä siinä ole säästelty.
Sitten purkuhommiin.
Työkaluna on käytetty vain ja ainoastaan voiveistä, eikä millekään muulle tullut tarvetta.
Katon eturaami repsotti valmiiksi, joten siitä oli hyvä aloittaa. Eturaamin sisällä menee ura, johon katto on painettu kiinni ja liimattu. Vähän voiveistä väliin niin liima antoi nopeasti periksi.
Tällainen ura siellä menee. Katon harjakohdassa on muovinen nyppy ja sille eturaamissa kolo, varo ettet murra tätä.
Seuraavaksi lähtee katto. Painele takaseinää suurelta alueelta irrottaaksesi liimaukset takaseinän yläosan ja katon väliltä.
Voiveistä vähän väliin aina kun mahtuu. Liima ja maalit rapisevat.
Irti on! Sama käsittely kaikille kohdille, ja...
...tarjolla on uusia perspektiivejä talon elämään! (Tässä kohtaa aloin harkitsemaan katon saranointia niin, että sen kiinnittäisi takaisin väliseinään muttei takaseinään. Tällöin katon voisi halutessaan avata esim. leikkien tieltä pois. Uskottelen itselleni, että tämän purkutalon kunnostan vauvalleni, en itselleni...)
Sitten pienten muoviulokkeiden kimppuun.
Gothenburgeista ainakin osalla on pienet jalat, joiden avulla talo istuu paremmin lisäkerrosten päälle. Ne on liimattu todella kepoisasti. Purkutalostakin toinen jaloista oli lähtenyt kälppimään jo ennen kuin se päätyi kynsiini.
Jalka kii:
Jalka irti:
Yhtä vähän on käytetty liimaa olohuoneen väliportaaseen. Irti vaan!
Takaseinän irrottaminen on tyydyttävää puuhaa, talosta lähtee niin iso pala kerralla!
Huomioi takaseinää operoidessasi, että Lundbyn sähköt menevät vain ja ainoastaan siinä. Tiilipaperin läpi voi nähdä johtojen reitin selvästi.
Purku-Lundbyssä
kulmapalat olivat kiinni jonkinlaisilla pienillä niiteillä. Ne aukesivat helposti.
Voiveitsi irrottelee kätevästi takaseinän muista pinnoista.
Seuraavaksi irrotellaan lattiapalat ja väliseinät. Helpointa on aloittaa olohuoneen alatasanteen lattiasta, joka on kaikkia muita pienempi pala ja kiinni vain muutamasta kohdasta. Huomaa, että seinissä ja lattioissa on urat kaikille seinä- ja lattiapaloille. Älä väännä vaan vedä kohti talon ulkoreunaa tai entistä takaseinää.
Lattioiden irrottua
ovien karmit luiskahtavat oviaukoista pois itsekseen, niitä ei ole liimattu kiinni mitenkään.
Aikaa vievintä puuhaa oli irrottaa sivuseinät. Niissä oli käytetty todella runsaita määriä todella tukevaa liimaa. Pariin kertaan liottamalla (huom. älä liota liian pitkään tai vaneri käpristyy!) ja sinnikkäällä väsyttämisellä nekin vihdoin irtoavat.
Tässä se on! Lundbyn Gothenburg-nukkekoti purettuna!