tiistai 12. kesäkuuta 2012

Lundbyn värikäs historia

Miltä vuodelta Lundby-taloni on? Mitä mallia se on?

Koska kaiken kanssa voi alkaa hifistelemään, niin hifistellään nyt sitten Lundby-talojenkin vuosilukujen suhteen.

Se alkoi ihan viattomasti. Katselin talomme ulkoseinää ja mietin että se on eri näköinen kuin lapsuuteni Lundbyssä. Meidän remonttikohteessamme on ulkoseinällä (mielestäni hullussa mittakaavassa olevat) piirretyt kukkalaatikot, lapsuuteni nukkekodissa oli vain harmaata tiiliseinää. Ajattelin googlata tiedon siitä, miltä vuodelta remontti-Lundby on peräisin.


Helpommin sanottu kuin tehty.

Jos internetistä puuttuu jokin sivu, niin sellainen jolla olisi kuvia eri vuosien Lundby-malleista ja tiedot miltä vuodelta talot ovat. Sellainen pitäisi siis tehdä! Muut Lundbyfanit voisivat verrata omaa taloaan kuviin ja saada tietää kuinka vanha heidän talonsa on. Miksikö kukaan haluaisi tietää sitä? No, sanotaan nyt vaikka että meillä on länsimaissa asiat vähän liian hyvin ja aikaa keskittyä kaikkeen tällaiseen Tärkeään. 

Pyydän lukijoilta kommentteja ja huomioita seuraavasta. Korjatkaa ihmeessä jos huomaatte virheitä. Kuvat on haalittu lähinnä nettihuutokaupoista, Googlen välimuistista ja Wikipediasta, pahoittelen räikeitä tekijänoikeusrikkomuksia. Mutta nukkekotiharrastuksessa kaikki on sallittua, eikö?

Helka on nauranut pitkään välilehdissäni auki ollutta sivua, jonka otsikko on "Dating your Lundby house". Ei, kyse ei valitettavasti ole nukkekotien deittailusivustosta vaan suuntaa-antavasta listasta, jossa kerrotaan eri vuosien Lundbyjen uusista ominaisuuksista. Ko. lista on lainattu Marion Osbornen artikkelista "Dollshouse Items Sold by Lundby from circa 1970 - 1986 in Numerical order". Se oli kuitenkin äärimmäisen rajallinen ja kuvittamaton. Olen poiminut listalta tietoja, ja lopun kaivanut harrastajien historiikeista, vanhoista Lundby-kuvastoista ja nettihuutokaupoista. Tällainen lista ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa ever, sekin suomeksi ja kuvituksen kera. Olkaa hyvät!

1940-luvun loppu: Lundby-talojen valmistus alkaa.
1947: Lundbyn huonekalujen valmistus alkaa.
1950-luvun alku: Lundbyn nukkekodit ovat suorakulmion muotoisia. Niissä on punainen katto, siniset ikkunankarmit ja ulkopinnassa tiiliprinttipaperi. Taloissa on viisi huonetta: kolme yläkerrassa ja kaksi alhaalla. Alakerrasta yläkertaan johtavat kierreportaat. Taloja oli kahta mallia: sähköistettyä ja sähkötöntä. 

Mahdollisesti vanhin säilynyt kuva Lundbyn taloista, n. vuosilta 1947-1958
1960-luku: Lundby lanseeraa tunnetuimman Gothenburg-talonsa. Tämä klassinen Lundby oli valmistuksessa vuoteen 2005 asti, jolloin sen valmistus lopetettiin uuden Stockholm-talon vallatessa Gothenburgin paikan Lundbyn lippulaivana. Gothenburgissa on alakerrassa kolme ja yläkerrassa kaksi huonetta, värikkäät tapetit, valkoiset eturaamit ja punainen katto.
1961: Gothenburg-taloon ilmestyy savupiipun taakse televisioantenni, joka pysyy mukana kuvioissa 1970-luvun puolelle.
1961: Teknologia saavuttaa Lundbyn televisioantennin muodossa
1960-1964: Gothenburgissa on vaaleansiniset lattiat, puinen portaikko puisella kaiteella, korkea savupiippu ja avoin oviaukko joka jakaa kylpyhuoneen kahteen osaan. Oviaukkoon tuli myöhemmin suljettava ovi, mutta vuoteen 1967 mennessä koko väliseinä poistettiin kylpyhuone/wc:stä.

1960-1964: Wc:ssä on oviaukko, johon tulee suljettava ovi ennen kuin huoneen jaosta luovutaan. Tapetit ovat näyttävät.
1966: Gothenburgin eturaamit ovat maalatut, savupiipussa on kolo ennen sen "hattua", ovet ovat ruskeat valkoisilla karmeilla, ulkopinnoilla tiiliprinttipaperi.

1966: Erikoinen portaikko ja wc:n väliseinä vetelevät viimeisiään
1960-luvun jälkimmäinen puolisko: Gothenburgin ikkunoihin ilmestyy Perspex-muovi imitoimaan lasia.

1966-1967: Gothenburgin suosio mahdollistaa Lundbylle kokeiluja muilla talomalleilla. "Tasakatto" tai "Terassitaloksi" kutsuttua Lundbya valmistetaan vuoden ajan.

1966-1967: Terassitalo jää lyhytikäiseksi kokeiluksi
1967-1969: Gothenburgin savupiipun korkeus putoaa nykyiseen mittaansa.

1960-luvun loppu: Lundby valmistaa Economy-talon, joka on halvempi versio Gothenburgista. Talossa ei ole sähköjä, huoneita on alakerrassa kaksi ja ylhäällä kolme. Taloon on saatavilla jalat. Economy on vaatimaton talo.

1960-luvun lopun Economy oli aika ankea
 1970: Gothenburgin talon valmistusmateriaalina puu, eturaamit maalattu vaaleanruskeiksi, puinen portaikko, valjut tapetit, kokonaan siniset lattiat, päädyissä tiiliprinttipaperi. Ikkuna"lasit" myynnissä erikseen.

1970-luvun alun sovinnaisuutta irottelevan 1960-luvun jälkeen. Mutta mitä, poikako se tuolla leikkii nukkekodilla? Hienoa, Lundby!
1971: Gothenburgissa paneloidut muoviset väliovet.

1972: Eturaamit maalaamatonta puuta. Saatavilla alakerros ja puutarha!

1972 Gothenburgissa ollaan ihan pihalla
1972-1974: Portaikon kaide muuttuu nykyiseen malliiinsa.

1973: Päätyseinien tiiliprinttipaperi vaihtaa värinsä punaisesta valkoiseksi.

1974: Autotalli ja kellarikerros näkevät päivänvalon. Lundby alkaa myös valmistaa omia nukkejaan - talot saavat asutukkaat.

1974 Gothenburgissa on monta kerrosta ja tyyppejä! Huomaa muuttunut portaikon kaide 1972-malliin verrattuna.

1975: Gothenburg saa lisäosakseen parvekkeen ja uudenlaisen aidatun ja kivetyn pihan. Lundby lanseeraa uuden talomallin, kartanona tunnetun Stockholm-talon. Stockholmin ikää auttaa määrittämään sen parvekkeen kaiteiden väri: Mikäli kaiteet ovat tummanruskeat, on Stockholm rakennettu 1975-1984. Tämän jälkeen kaiteet muuttuvat valkoisiksi.

1975 saatiin Gothenburgiin uusi parveke ja piha. Ja Allt passar samman, eli kaik käyp yhtehen!

1975 Stockholm näkee päivänvalon. Tsekkaa vasemman sivun keskimmäisen sarakkeen vasemmanpuoleisin kuva, siinä parvekkeen kaiteet tummanruskeina.
1977: Stockholmin valmistus jatkuu ja sitä markkinoidaan vimmalla.

Sinun ihan oma talo! Vuodelta 1977!!!
1979: Gothenburgin eturaamit ovat valkoista muovia, ulkoseinille ikkunoiden sivuille painettu mustat ikkunaluukut. Stockholm saa talli-lisäosan hevosineen, huh huh.

1979 hevonen on pop
Ikkunaluukut printattu ulkoseinille 1979
1980: Tervetuloa kasareille! Gothenburgissa nähdään hämmentäviä tapetteja ja kokolattiamatto. Autotallin ovi aukeaa ylöspäin, ei sivuille. Ovet valkoista muovia.


1981: Gothenburgin ovet valkoista muovia mustin karmein. Lundby esittelee suurimman talonsa, kymmenhuoneisen kartanon. Moro. Kelpais. Kartano esiintyy vain 1981 luettelossa.

1981 on tarjolla paaaaljon Lundbya
1982: Lundbyn kuvastossa esiintyy talo josta en löydä mitään muuta tietoa. Pelkistetty "Kiefer" tulee ja menee esiintyen viimeisen kerran 1984 luettelossa.

1982 riisuttu malli, lisänä talli hevosille ja autoille?
1985: Rainbow-house esitellään. Malli on sama kuin Gothenburgissa mutta värit... Noh, 80-lukua. Huomaa erikoisuutena pinkki eturaami! Rainbowta oli kahdessa eri veriossa, molemmat alla. Gothenburgin ulkoseinät ja katto saivat uuden kuosin ja sisäseiniin painettiin ikkuna olohuoneeseen ja ovi alakerran keskihuoneeseen. 1987 katalogissa kuosi on palannut valkoiseen seinään mustin ikkunaluukuin. Gothenburgin alakerroksen ikkunoissa muutos.

1985 Rainbow-talo


1985 jännittävät printtiovi ja -ikkuna

1985 kukkapuskia ja uusi katto!

Vähän on tyrmähenkinen ikkuna.
 1987: Lundby esittelee maatalon. Ihana! Haluun! Myös tämä talo näkyy vain tämän vuoden luettelossa.


1990: Jälleen uusi talo joka vain käväisee mallistossa, alppihenkinen Norrland. Ja HAA! Meidän talomme ulkoseinä Gothenburgissa! Samaa seinää on vielä 1993 luettelossa.

1990 Norrland
1990! Sieltä löytyi meidän talomme!

Ja kas, tällaiset tapetit ja lattiat on olleet ysäritalossa ennen muovimarmorin saapumista. No, eipä tule ikävä.
1999: Ulkoseinät uudistuvat keltaisiksi!


2005: Stockholm-nimellä esitellään uusi talo, modernin ihmisen Stockholm.


2006: Gothenburg muuttaa nimensä Smålandiksi ja ulkopintansa punaisiksi.


2011: Lundby lanseeraa toistaiseksi uusimman talonsa, kesämökkimäisen Gotlandin.Noin. Taidanpa tietää mistä uneksin tänä yönä. Toivottavasti tämä tyydyttää jonkun muunkin hifistelijän mieltä kuin vain omaani, mutta huh huh että teki hyvää saada tämä tehtyä!12 kommenttia:

 1. olipas sulla hommaa kyllä! mullakin on toi samanlainen ysärin alusta oleva nukkekoti. sain sen sillon joskus joululahjaks :D vielä tallessa;)

  VastaaPoista
 2. kiitos tästä. olin päättänyt, että oma taloni olisi vuodelta -92 (niihin aikoihin olen sen saanutkin), mutta malli esiintyykin tosiaan ensimmäistä kertaa jo vuoden -85 mallistossa. se onkin kasaria! kyseessä siis tuo hurmaava feikki oven ja ikkunan malli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin lapsilla oli tuo feikkiovellinen Lundby myös omassa kasarilapsuudessani, oi niitä aikoja...

   Poista
 3. Kiinnostava juttu! Oman Lundbyni (joka makaa vanhempieni varastossa odottamassa parempia aikoja) olen saanut joskus 70 - 80 -lukkujen taitteessa. Näistä kuvista en sellaista mallia löytänyt. Talon vasemmassa päädyssä on koko talon levyinen parveke, mutta kattomalli on tuo mitä useimmiten näkee, jossa toinen lape on lyhyempi. Väritys on aika ruskeavoittoinen, mutta väliovet ovat valkoisia (nykyään kellastuneet). Pitääkin vielä koittaa kysellä vanhemmilta josko he muistaisivat mistä ja milloin olen sen saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! Oletko ihan ihan varma että kyseessä on Lundby? Kuvauksesi perusteella päättelisin että kyseessä on Lisa of Denmark-talo, joka usein sekoitetaan Lundbyn taloihin muttei ole Lundbyn valmistama. Katsaus Lisa-taloihin runsaine kuvituksineen löytyy tästä blogista:
   http://theshoppingsherpa.blogspot.fi/2008/08/modern-miniatures-on-monday-parade-of_18.html

   Katso näyttääkö tutulta. Jos ei, olen kiinnostunt jäljittämään talosi alkuperää!

   Poista
  2. Todellakin, nyt näyttää siltä, että olen elänyt valheessa kaikki nämä vuodet ja luullut omistavani Lundbyn. Taloni taitaakin olla Lisa of Denmark. Muistelen, että talon yläkerta on peilikuva näissä kuvissa olevista lukuunottamatta parveketta, joka on siis vasemmalla. Raput nousevat oikealle. (Pitänee käydä vielä tarkistamassa.) Mutta kiitos sinulle! Jään innolla seuraamaan remonttinne edistymistä ja toivottavasti itsekin pääsen joskus remontoimaan Lisa of Denmark -taloani. Tällä hetkellä työstän 1:12 -taloa.

   Poista
 4. Kiitos kattavasta postauksesta. Määrittelin tämän perusteella löytöni 60-luvun alkuun, vaikka mielestäni siinä ei näy jälkeäkään kylppäriä erottavasta väliseinästä.

  -Paula

  VastaaPoista
 5. Ohoh!

  Taidan omistaa 60-luvun ihan alun lundby:n! :-D Väliseinää mullakaan ei ole, mutta printit ja kaikki muut yksityiskohdat olis siihen viittaavat.

  VastaaPoista
 6. Heips. :)

  Olisko mahdollista saada sulta apua mun nukkekotiasiassa? :) Olen myymässä mun nukkekotia, se on Lundbyn, on merkki etupaneelissa. Mutta mulla on kamala kasa kalusteita, jotka selvästi on eri aikakausilta, en vaan ees tiedä, onko ne Lundbyn vai jotain ihan muuta. :p En kyllä osaa määrittää ees tän upean postauksen kanssa, että mistä aikakaudelta mun nukkekoti on, malli täsmää, mutta lattiat ei.... :D

  VastaaPoista
 7. Minulla on Kiefer talo. Se on oikealta nimeltään Lundbynette.

  VastaaPoista