Pohdin remontin alkumetreillä sitä, miten Lundbyn saisi purettua osiin siististi. Mistään ei kuitenkaan tuntunut löytyvän manuaalia siitä, mitä olisi odotettavissa, joten en uskaltanut lähteä repimään taloa palasiksi.
Tilaisuus tutkia Lundbyn purkamista tipahti eteen mistäpä muualta kuin internetistä. Facebookin Roskalava HKI-ryhmässä olimme huhuilleet aikaisemmin jonkun näkemän nukkekodin perään. Eräs ystävällinen sielu muisti huhuilut ja vinkkasi, että oli nähnyt roskakatoksessaan Lundbyn raadon ja tarjoutui poimimaan sen meille talteen. Kelpasi, ihanaa että on tällaisia ihmisiä ja tällaisia ryhmiä!
Tässä se on.
Portaikko ja kaksi ovea puuttuu, talossa on seinissä vesivahinkoa mutta ihan ehta Lundby se on!
Kas, tirppa ikkunalla.
Tapetit ovat pliiiisut ja huonossa kunnossa, perfect! Ei tule tuhottua mitään korvaamattoman hienoa. Bonarina olohuoneen kaide, joka meidän The remppatalostamme puuttui. Se taisi lähteä tästä talosta sinne nyt.
joink! |
Lundbyjä on Gothenburg-sarjassakin montaa eri kokoamismallia. Uusimmat talot taitavat olla ruuveilla kasassa niin, että ne saa tarvittaessa helposti paloiksi. Toisin on 70-, 80-, ja 90-lukujen Lundbyjen. Ne ovat kiinni liimalla. Eikä siinä ole säästelty.
Sitten purkuhommiin.
Työkaluna on käytetty vain ja ainoastaan voiveistä, eikä millekään muulle tullut tarvetta.
Katon eturaami repsotti valmiiksi, joten siitä oli hyvä aloittaa. Eturaamin sisällä menee ura, johon katto on painettu kiinni ja liimattu. Vähän voiveistä väliin niin liima antoi nopeasti periksi.
Tällainen ura siellä menee. Katon harjakohdassa on muovinen nyppy ja sille eturaamissa kolo, varo ettet murra tätä.
Seuraavaksi lähtee katto. Painele takaseinää suurelta alueelta irrottaaksesi liimaukset takaseinän yläosan ja katon väliltä.
Voiveistä vähän väliin aina kun mahtuu. Liima ja maalit rapisevat.
Irti on! Sama käsittely kaikille kohdille, ja...
...tarjolla on uusia perspektiivejä talon elämään! (Tässä kohtaa aloin harkitsemaan katon saranointia niin, että sen kiinnittäisi takaisin väliseinään muttei takaseinään. Tällöin katon voisi halutessaan avata esim. leikkien tieltä pois. Uskottelen itselleni, että tämän purkutalon kunnostan vauvalleni, en itselleni...)
Sitten pienten muoviulokkeiden kimppuun.
Gothenburgeista ainakin osalla on pienet jalat, joiden avulla talo istuu paremmin lisäkerrosten päälle. Ne on liimattu todella kepoisasti. Purkutalostakin toinen jaloista oli lähtenyt kälppimään jo ennen kuin se päätyi kynsiini.
Jalka kii:
Jalka irti:
Yhtä vähän on käytetty liimaa olohuoneen väliportaaseen. Irti vaan!
Takaseinän irrottaminen on tyydyttävää puuhaa, talosta lähtee niin iso pala kerralla!
Huomioi takaseinää operoidessasi, että Lundbyn sähköt menevät vain ja ainoastaan siinä. Tiilipaperin läpi voi nähdä johtojen reitin selvästi.
Purku-Lundbyssä kulmapalat olivat kiinni jonkinlaisilla pienillä niiteillä. Ne aukesivat helposti.
Voiveitsi irrottelee kätevästi takaseinän muista pinnoista.
Seuraavaksi irrotellaan lattiapalat ja väliseinät. Helpointa on aloittaa olohuoneen alatasanteen lattiasta, joka on kaikkia muita pienempi pala ja kiinni vain muutamasta kohdasta. Huomaa, että seinissä ja lattioissa on urat kaikille seinä- ja lattiapaloille. Älä väännä vaan vedä kohti talon ulkoreunaa tai entistä takaseinää.
Lattioiden irrottua ovien karmit luiskahtavat oviaukoista pois itsekseen, niitä ei ole liimattu kiinni mitenkään.
Aikaa vievintä puuhaa oli irrottaa sivuseinät. Niissä oli käytetty todella runsaita määriä todella tukevaa liimaa. Pariin kertaan liottamalla (huom. älä liota liian pitkään tai vaneri käpristyy!) ja sinnikkäällä väsyttämisellä nekin vihdoin irtoavat.
Tässä se on! Lundbyn Gothenburg-nukkekoti purettuna!
Hyvä, että sentään vessassa on ovi. Jotain yksityisyyttä!
VastaaPoistaHyödyllinen ohje kaikille purkamista suunniteleville. Talon kunnostahan tuo varmasti paljon riippuu, kannattaako purkamaan ryhtyä. Omassa talossani uskon, että olen päässyt helpommalla tapetoimalla talon koottuna, mutta mun ei tarvinnutkaan irrotella alla olevia tapetteja... Siistimpää jälkeä osissa remppaamalla kyllä varmasti saa.
Jään odottamaan kokoamisvaihetta :D
Heh, tutunnäköistä puuhaa :-D Olen itse purkanut yhden Lundbyn lähes samanlaisella menetelmällä.
VastaaPoistaAuh, pahaa tekee katsoa silputtua taloa. :D Mahtaisiko kuumailmapuhallin (askartelukäyttöinen, ei ehkä raksahommatehoinen) pehmittää liimaa sen verran, että helpottaisi työtä vielä hiukan?
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMahtava ohjeistus! Minulla on tämän kesän projektina vähän yli 20-vuotiaan perus-Lundbyn kunnostaminen lasten leikkeihin, vaikka hyvin se näkyy nykyisessä, ysäriretrossa ja -repaleisessa kunnossaankin kelvata. :D Suurin hidaste on kuitenkin ollut tuo purkuhomma, koska rehellisesti sanottuna meikäläisellä ei ole ollut aavistustakaan, mistä aloittaa ja miten edetä. Pistosaha? Voiveitsi? Raaka voima? Taidanpa päätyä siihen voiveitseen. :) Kiitos vielä!
VastaaPoistaMulla on nyt edessä sama homma. Kiitos ohjeista, ilman en ehkä uskaltaisi hommaan ryhtyä.
VastaaPoistaTein oman purkamiseni näillä ohjeilla ja hyvin sujui! Kiitos kovasti! Minulla on täsmälleen samanlainen lundby ja nyt olis alakerrosten lattiat siinä kuosissa, et vois harkita tapettien miettimistä. Siinä se onkin urakka, et saa tuon vielä kasattua... ;-)
VastaaPoistaSaako noi ikkunan karmit jotenkin ehjänä irti, helpottaisi tuota tapetin laittoa :)
VastaaPoistaKiitos tästä, nyt on nukkekoti entistä ehompi :)
VastaaPoistaSamaa vielä kyselen kunnioitti tuossa aikaisemmin. Eli saako nuo ikkunanpokat irti rikkomatta niitä?
VastaaPoistaTäällä alkanut sama homma, aika hyvin irtoo palat kun on vuosikymmeniä kuivunut liima!
VastaaPoista